Ještě se jim říká “zlaté knedlíky”, je to z překladu, i když to s knedlíkem nemá nic společného. Pro mě osobně to jsou takové vyšperkované buchtičky se šodó 🙂 Manžel má kořeny i v Maďarsku a jeho babička nejen, že Maďarsky mluví, ale její kuchyně je hodně maďarská a tak se za ty roky zajímám i o Maďarskou kuchyni. Jsou jídla, které jsem si zamilovala a jsou jídla, kterým jsem na chuť moc nepřišla. Pro mě je maďarská kuchyně, tak jak ji znám já, dost těžká, mastná a hutná. Ale zase výborná:)
A toto je právě jeden z receptů, který jsem si zamilovala. Mám ráda buchtičky se šodó, ale toto je asi ještě lepší. Je to původně židovské maďarské pečivo, které spolu s maďary imigrovalo až do Ameriky, kde se nazývalo “monkey bread” (opičí chléb). A to zlato v názvu je proto, protože se buchtičky namáčejí do másla 🙂 Já jsem si to postupem času trochu poupravila, ale myslím, že kromě množství cukru, se od původního receptu nelyším. Jsou to vlastně kuličky kynutého těsta, máčené v másle, vyválené ve směsi ořechů, cukru a skořice. Potom dané do formy a pečené dozlatova. Polévané vanilkovou omáčkou nebo jsem zkoušela i s jablečnou omáčkou s bílým vínem. Taky velká dobrota.
Suroviny
Buchtičky
- 250ml mléka
- 20g čerstvé droždí
- 50g třtinový cukr
- 470g hladké mouky
- 2 žloutky
- 40 g másla (těsto)
- špetka soli
- 300g mleté vlašské ořechy
- 120g rozpuštěné máslo (na obalení)
- 2 lžičky skořice
- kůra z 1/2 citronu
vanilková omáčka
- 700ml mléka
- 5 žloutků
- 1 vanilkový lusk
- 70g cukr krupice
- 25g kukuřičného škrobu
Jablková omáčka s bílým vínem
- 500g jablek
- 100 g cukru
- 70ml bílého vína
- 1ks celá skořice
- 2ks hřebíčku
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
Postup
Buchtičky
Jako první si připravte kvásek. Vezměte si 100ml vlažného mléka, přidejte1 lžičku třtinového cukru, a droždí. Promíchejte a přidejte ještě 2 lžíce hladké mouky a vznikne vám takové řidší těstíčko. Nechte 15-20 minut na teplém místě aby vykynul.
Mezitím si dejte do velké mísy zbytek mouky a cukru. Přidejte sůl, a žloutky. Teď přidejte náš kvásek. Pokud máte kuchyňský robot, tak si vezměte hnětací hák a zapněte na dvojku aby se vše smíchalo. Potom, co máte smíchané všechny suroviny, můžete přidat roztopené ale vychladlé máslo a zapnout na trojku a nechte přibližně 10 minut zpracovávat těsto. Aby se nelepilo a bylo hladké. Pokud nemáte kuchyňský robot, tak vás toto čeká ručně. Vařečkou všechny suroviny promíchejte a po spojení nakonec přidejte máslo. Zpracovávejte až dokud není těsto hladké a nelepí se na stěny mísy. Můžete i na vále. Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout cca 30-45 minut. V lětě mi vykyne i za 20 minut.
Mezitím, co vám kyne těsto si připravte směs, ve které budete buchtičky obalovat, před pečením. Vlašské ořechy si pomeleme najemno. Dáme je do misky a smícháme se skořicí a citronovou kůrou. Máslo si roztopíme.
Po tom, co vám vykyne těsto si ho dejte na pomoučněný vál, rozdělte na 2 poloviny a každou polovinu nakrájejte na 15 stejných dílků, které uválejte do kuliček. Vznikne vám tak 30 stejných kuliček. Každou kuličku si vezměte a namočte ji do másla a hned ji obalte celou v ořechové směsi. A skládejte je s menšími rozestupy vedle sebe do zapékací mísy nebo pekáčku nebo do hlubokého plechu. Když máte zaplněný celý pekáček, přikryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut kynout. Mezi tím si můžete zapnout troubu na 180°C, aby se nám stihla rozehřát. Po dvaceti minutách dejte nakynuté buchtičky do trouby a pečte cca 30 minut, do zlatova.
Vanilkový krém
Vanilkový lusk si podélně rozřízněte a vyškrábněte z něj semínka, které spolu s mlékem dejte do hrnce. Přihoďte tam i ten lusk. Dejte na plotnu a za stálého míchání přiveďte k varu. Odstavte a nechte 10 minut stát. Po deseti minutách vyndejte lusk. Vedle v misce si rozšlehejte vejce s cukrem a škrobem. Hrnec s mlékem vraťte zpátky na plotnu, ale tentokrát jen nad páru. Takže si připravte větší hrnec do kterého dáte menší množství vody a dáte na plotnu a na něj ten náš s mlékem. Za stálého míchání přilévejte směs žloutků a cukru. A míchejte až do zhoustnutí nad parou. Přeléváme jím naše upečené buchtičky (Aranygalusky).
Jablková omáčka
Jablka si oloupejte a zbavte jádřinců. Nakrájejte na kostičky. Dejte je do hrnce s dvěmi lžícemi vody, cukrem, citrónovou šťávou, skořicí a hřebíčkem. Přiveďte k varu a nechte je rozvařit do měkka. Když jsou jablka měkká přidejte víno a nechte jej trochu vyvařit. Odstavte z plotny, vyndejte skořici, hřebíček a rozmixujte na pyré. V trošce vody si rozmíchejte kukuřičný škrob a přidejte do pyré, vraťte zpátky na plotnu a nechte povařit cca 1 minutu. Hotovým pyré polévejte naše upečené buchtičky. Pyré se dá použít určitě i k masu, mám vyzkoušené.