Celozrnný špaldový mazanec s tvarohem

Letos jsem si řekla, že zkusím vymyslet nějaký zdravý a nutričně vyvážený mazanec, který nebude těžký (ze zdravotník důvodů). Takže úkol zněl jasně, zakomponovat do něj špaldovou mouku, nejlépe celozrnnou. Potom tvaroh a nesmí obsahovat máslo a musí obsahovat co nejméně cukru. Sušené ovoce a madle jsou samozřejmostí. A ještě jsem chtěla aby byl kynutý. Tak jsem zkoušel a zkoušela. A nakonec jsem vymyslela. A těsto bylo super! Dobře se s ním pracovalo, dobře kynulo. Samozřejmě déle, jelikož celozrnná mouka, ale kynulo:) No a nakonec se i krásné upekl, jen s malinkou prasklinkou a po vychladnutí a rozkrojení jsem byla mile překvapena. Vypadal skvěle. Nadýchaný, zároveň vláčný. No a chuť pro mě byla taky super. Lehká oříšková chuť, minimálně sladký, tu sladkost mu dávalo sušené ovoce. Dala jsem si na něj rozmixované jahody a byl perfektní. Tak kdo si hlídáte kalorie, nebo chcete odlehčenější verzi mazance a zároveň si pochutnat, tak doporučuji vyzkoušet:)

Suroviny

  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 50 ml mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • 200 g polotučného tvarohu (vanička)
  • 40 g sušených meruněk
  • 40 g sušených švestek
  • 20g madle plátky
  • špetka soli
  • kůra z jednoho citronu
  • 1 vejce na potření (může být i jen žloutek nebo jen bílek)

Postup

  1. Jako první si zadělejte kvásek. Do 50 ml vlažného mléka dejte lžičku cukru, droždí a dvě lžíce z již odměřené mouky. Promíchejte a nechte stát 10-15 minut.
  2. Mezitím si do velké mísy dejte obě dvě mouky, cukr, vejce, tvaroh a nakonec i již hotový kvásek. Pokud budete pracovat ručně, tak promíchejte vařečkou a přidejte olej a špetku soli. Teď můžete zpracovávat rukama. Pokud používáte kuchyňský robot, tak to udělá za vás. Použijte hnětací hák, počkejte až se promíchají všechny suroviny a přidejte olej a špetku soli. Nechte cca 5-7 minut zpracovávat. Těsto musí být hladké a nelepit na stěny.
  3. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě bez průvanu kynout. A teď pozorně čtěte 🙂 Jelikož těsto obsahuje celozrnnou mouku, tak bude kynout pomaleji než klasická bílá mouka. Takže já jsem dohromady nechala mazanec kynout 2,5 hodiny a během kynutí jsem těsto 3x popřekládla. Takto mi krásně vykynul a těsto bylo nadýchané. Takže nechte kynout 2 hodiny, mezitím 3x popřekládejte a zase zpátky dejte do misky a přikryjte.
  4. Po dvou hodinách do vykynutého těsta vpracujte sušené ovoce nakrájené na menší kousky. Těsto rozdělte na dva kusy a udělejte z nich 2 hladké bochánky. Dejte je na plech s pečícím papírem a ještě na cca 30 minut nechte přikryté kynout. Krásně ještě narostou.
  5. Zapněte troubu na 200°C, aby se vyhřála.
  6. Po 30 minutách si rozkvedlejte vajíčko a potřete jím mazance. Na vrchu nastřihněte do kříže. Posypte je mandlovými plátky a vložte do vyhřáté trouby. Pečte 15-20 minut. Tím, že jsou dva malé, tak budou rychleji hotové. Barvu budou mít krásně hnědou a můžete zkusit propečení zapíchnutím špejle. Musí být po vytažení suchá
  7. No a nakonec nechte vychladnout na mřížce a pak už si jen vychutnávejte skvělý zdravý mazanec:)

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*