Tato polévka vznikla tak trochu omylem. Jednou v létě jsme čekali návštěvu, tak jsem si řekla, že udělám dýňovou polévku a v závěru, když jsem přidávala bylinky, tak místo bazalky jsem tam hodila hrst máty, kterou jsem měla nachystanou na mochito 🙂 No už jsem to tam nechala, přidala i bazalku a od té doby ji dělám s mátou pořád. Ta máta tomu dodala takovou svěží chuť a opravdu je to super. Návštěva byla také nadšená a já měla radost 🙂
Suroviny
- 1 menší dýně Hokkaido
- 1 menší cibule
- 1 brambora
- 1l zeleninového vývaru / nebo vody
- hrst čerstvé máty
- hrst čerstvé bazalky
- sůl, pepř
- olivový olej
Postup
Umyjeme si dýni a určitě ji neloupeme, jen pokud na ní budou nějaké zelené nebo škaredé fleky. Rozkrojíme ji, vydloubeme vnitřek a nakrajíme na menší kusy. Cibuli si nakrájíme na jemno a bramboru na kostičky.
Do hrnce si dáme rozpálit olivoý olej, přidáme cibulku, dýni i bramboru a trochu osmahneme. Zalijeme horkým vývarem nebo vodou a přidáme bazalku. Necháme vařit do změknutí dýně a ke konci přidáme hrst bazalky a hrst máty. Necháme ješte cca 5 minut povařit a odstavíme z plotny.
Vezmeme si tyčový mixér a rozmixujeme na jemný krém. Nakonec dochutíme pepřem a solí podle chuti:) Rychlá a výborná polévka. Už na mě dýchá podzim.