Tyto Anglické bochánky podle Jamieho Olivera dělám už pár let. Nebudu vám lhát, Jamie je mů teenagerský idol, takže hodně věcí a receptů dělám doma podle něho a spoustu z nich jsem si za ty roky poupravila k obrazu svému 🙂 A toto je jeden z nich. První věc v tomto receptu je mouka. Nevím jakou moku v Anglii používají jako chlebovou . U nás máme pšeničnou chlebovou a žitnou chlebovou mouku. Tady v tomto receptu mám pšeničnou chlebovou mouku. Bochánky jsou tmavší a trošku chlebové. Používám i variantu kdy dávám 220g hladké pšeničné mouky a 225g chlebové pšeničné mouky. Takže určitě se toho nebojte.
Potom sušené ovoce. Každý máme radši něco jiného. Takže cokoliv co máte rádi. Já mám ráda rozinky a meruňky. Ale dokážu si tam představit i brusinky, višně a nebo dokonce i nakrájené sušené švestky. Jak říká, podle vaší chuti a preference 🙂
Potom je tu koření. Miluji tu vůni když se bochánky pečou. Je to něco mezi vánočkou a perníčkama:) V původním receptu je „mixed spice“ , a když jsem hledala složení, tak je to v podstatě dost podobné našemu perníkovému, takže vždy používám perníkové.
No a nakonec je tu lesklá glazura. Já ráda používám Golden sirup od Mrk&Spencer. Jen ho trošku rozehřeji a potřu. Nebo je výborný klasický med. Někdo dělá sirup doma (cukr+voda), takže zase podle vás co máte rádi a nebo, co máte po ruce 🙂
ODKAZ NA PŮVODNÍ RECEPT V ANGLIČTINĚ : https://www.jamieoliver.com/recipes/bread-recipes/hot-cross-buns/
Suroviny
cca 12 Ks
Těsto
- 200 ml mléko polotučné
- 55 g másla
- 2 ks sušeného droždí (2x7g)
- 455g chlebové pšeničné mouky (nebo 220g hladké pšeničné a 225g pšeničné chlebové)
- 1 čajová lžička perníkového koření
- 1 čajová lžička skořice mleté
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 55 g cukru moučka
- 1 lžička zázvor čerstvý
- 1 vejce
Pasta na kříže
- 4 lžíce hladké mouky
- 5 lžic vody
Ostatní
- 80 g rozinek, meruněk, brusinek…
- 2 lžíce Golden sirup (Mark&Spencer) /med
Postup
- Mléko si trochu ohřejte, aby bylo vlažné. Přidejte do něj droždí a promíchejte. Potom si rozpusťte máslo.
- Do velké mísy si dejte mouku, jak už jsem psala, je na vás jakou zvolíte. Přidejte cukr a všechno koření (perníkové, skořici, muškátový oříšek, a nastrouhaný zázvor).
- Udělejte důlek a přilijte mléko s droždím, mléko a jedno rozšlehané vejce. Pokud budete zpracovávat ručně tak doporučuji vidličkou postupně přidávat a zašlehávat mouku do tekuté směsi a potom zpracovat ručně. Pokud použijete robot, tak použijte hnětací hák a nechte pracovat a hníst cca 7 minut.
- Hladké a nelepivé těsto dejte do trochu pomoučněné mísy a nechte kynout cca 60 minut. Dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Když je těsto vykynuté, tak jej stlačte pěstí a vytlačte z něj všechen vzduch. Rozprostřete na placku a posypte sušeným ovocem (já používám meruňky) a zapracujte do těsta.
- Když máte zapracované, tak si zapněte troubu na 190°C. Těsto rozdělte na cca 12 kousků a udělejte z nich stejné hladké kuličky, které vyskládejte buď na plech s pečícím papírem, nebo můžete použít pekáček. Zakryjte utěrkou a nechte ještě kynout 30 minut na teplém místě.
- Mezitím si připravte pastu na křížky, které budete dělat na bochánky. Do malé misky si dejte 5 lžic vody a 4 lžíce hladké mouky. Promíchejte a udělejte z toho hustou pastu. Na bochánky potom doporučuji nanášet pomocí zdobícího sáčku nebo jde použít nějaký pevnější sáček, který nastřihnete.
- Po nakynutí můžete udělat křižky na bochánky. Plech s bochánky vložte do vyhřáté trouby a pečte cca 15-20 minut. Záleží na troubě.
- Po upečení vyndejte z trouby a potřete zlatým sirupem z Mark&Spencer nebo medem.
- Všichni doporučují jíst Hot cross buns ještě teplé a je to tak, jsou totiž úplně nejlepší. A když je jíte druhý den, tak si je nechte trošku rozpéct.
Tipy: pokud chcete aby byli bochánky déle vláčné, tak si sušené ovoce namočte na pár hodin do rumu nebo ovocné šťávy:)