V mém okolí neznám moc lidí, kteří nemají rádi větrník. Taková česká klasika, kterou najdete snad v každé cukrárně. Od suchých betonových až po absolutně luxusní plné dobrého krému a s karamelovou polevou. Těch popravdě znám velmi málo. No, ale větrníkový dort, kde převládá skvělý krém a ještě lepší šlehačka, ten si můžete udělat sami doma a podle mě to nedá ani moc práce. Nemusíte používat žádné zdobící špičky, stačí vám jen dortová forma a lžíce na nanesení krému. Značka ideál:) A pokud už máte nějakou zkušenost s odpalovaným těstem, tak to pro vás bude opravdu hračka, ale i když budete dělat odpalované těsto poprvé, tak pokud dodržíte postup, tak to není žádná věda:)
Moje verze, je podle mě strašně dobrá:) Vanilkový krém není jen máslo puding, ale je obohacen o tvaroh, který mu dodá trochu lehkosti a jemně nakyslé chuti. No a karamelovo-kávová šlehačka je top strop. Nadýchaná, s výraznou karamelovo-kávovou chutí. No sami vyzkoušejte 🙂
Suroviny
ODPALOVANÉ TĚSTO
- 120 ml mléka
- 120 ml vody
- 80 g másla
- 2 lžíce cukru krupice
- špetka soli
- 4 ks vajec
- 150 g hladké mouky
VANILKOVÝ KRÉM
- 700 ml mléka
- 2 ks vanilkový puding
- 250 g tvaroh (ten v alobalu nejlépe vykapaný)
- 125 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
KARAMELOVO-KÁVOVÁ ŠLEHAČKA
- 200 g cukr krupice
- 2 lžíce kávových zrn/ mleté kávy
- 400 + 100 ml 33% smetany
Postup
KARAMELOVO-KÁVOVÁ ŠLEHAČKA
- Tuto šlehačku si udělejte den dopředu. Recept je velmi jednoduchý a nenáročný na čas. Jen jediná věc je ta, že tato šlehačka musí být opravdu dobře vychlazená, aby se vám vyšlehala tak jak má:)
- Pokud máte kávová zrna, tak je trošku opražte na pánvi nebo v rendlíku a potom nalijte 400 ml smetany, pokud máte mletou kávu, tak stačí přidat do smetany a nechte ohřát (nemusí projít varem) a nechte 10 minut louhovat.
- Po deseti minutách sceďte. V menším hrnci s tlustým dnem si rozpusťte cukr na karamel, pozor aby jste jej nespálili. Když má požadovanou jantarovou barvu, tak přilejte teplou smetanu a míchejte, dokud se nespojí a karamel celý nerozpustí. Nalijte do skleněné nádoby, nechte vychladit a dejte do lednice přes noc.
- Druhý den vyndejte šlehačku z lednice přilijte 100ml 33% smetany a vyšlehejte. Pokud chcete mít tužší konzistenci, tak smetanu už nemusíte přidávat, ale s tou smetanou je to více nadýchané a hebké:)
ODPALOVANÉ TĚSTO
- Odpalované těsto proto, že se odpaluje v hrnci. Vodu, mléko, cukr, špetku soli a máslo si dejte do hrnce a začněte zahřívat, dokud se máslo nerozpustí. Potom už jen vsypte všechnu mouku a pořádně míchejte, těsto se vám bude spojovat do jedné hladké koule, kterou vařečkou jakoby převalujete po hrnci. Trvá to cca 2 minuty. Těsto odpalujete, nesmí se drobit, musí být hladké a jednotné a nesmí se připálit.Těsto dejte do jiné nádoby a po jednom zašlehávejte vejce. Vznikne vám krásné hladké těsto. To přikryjte fólií a nechte vychladnout.
- Zapněte si troubu na 200°C, připravte si dortovou formu o průměru 22 cm a do spodu dejte papír na pečení.
- Těsto si rozdělte na 2 poloviny. Jednu polovinu těsta dejte do formy a rozetřete jej na spod formy. Pokud máte dost širokou troubu a dvě stejně velké formy, tak můžete péct obě dvě části na ráz. Pokud nemáte, tak každou zvlášť.
- Formu s těstem dejte do vyhřáté trouby a teď POZOR, NESMÍTE POČAS PEČENÍ OTEVÍRAT TROUBU. Těsto by vám kleslo a měly byste z toho tuhou a ne moc dobrou placku (vlastní zkušenost 😀 ). Ze začátku 10 minut pečte na 200°C a po 10ti minutách snižte teplotu na 180°C a pečte 25 minut.
- Sledujte hezky přes okýnko. Těsto bude hezky nafouklé a bude mít hnědou barvu. Po upečení vyndejte z formy a nechte vychladnout na mřížce. To stejné opakujte s druhou polovinou těsta.
VANILKOVÝ KRÉM
- Tento krém mám strašně ráda. Nemusím klasické máslovo-pudingové, ale s tím tvarohem to chytá jemně nakyslou chuť a je výborný. Jako první si uvařte klasicky puding, jen bude hustější, takže na 2 balení použijete jen 700 ml mléka. A dost ho uvařte, aby jste v něm neměli práškovou chuť. Přikryjte potravinářskou fólií a dejte vychladnout.
- Mezitím si vyšlehejte máslo. Máslo musí mít pokojovou teplotu a být měkké. Dejte jej do mísy, kde budete šlehat, přidejte cukru a spolu šlehejte. A šlehejte klidně 20 minut. Máslo se nádherně vyšlehá do bílá a zvětší svůj objem.
- Potom postupně po lžíci přidávejte vychlazený puding. Až budete mít vyšlehaný celý puding s máslem, tak nakonec přidejte tvaroh. A je hotovo:)
KOMPLETACE DORTU
- Na kompletaci dortu si nejlépe připravte čistou formu stejné velikosti (průměr 22 cm). Na spod dejte jednu část upečeného plátu. Na okraje formy doporučuji dát pečící papír, tak aby papír vyčníval nahoru, dort bude vyšší než je forma (pokud máte nastavitelnou formu a folii na okraje, tak použijte určitě to). Já to s pečícím papírem dělám tak, že si na kraje trošku krému máznu a přilepím tam ten papír na pečení. Potom drží.
- No a teď na ten spodní plát dejte celý ten vanilkový krém a uhlaďte. Na vanilkový krém dejte karamelovo-kávovou šlehačku a navrch dejte ten druhý plát. Trošku přitlačte a dejte nejlépe přes noc ztuhnout. Krémy krásně ztuhnou a zároveň zvláční těsto.
- Druhý den rozepněnte formu, sloupněte papír, či fólii a jen pocukrujte. No a už si jen vychutnávejte tu skvělou chuť:)
Dobrou chuť!!